Tannlege­bloggen

Morgen- og kveldsrutinene som gir deg en frisk munn!

Tips og triks

Holder man munnen ren hindrer man dannelse av hull og tannkjøttbetennelse, får sunnere tenner, en friskere pust og et hvitere smil! Dessverre er det likevel alt for mange som slurver med den daglige tannhygienen. God tannhygiene er hverken vanskelig eller tidkrevende. Vi deler våre beste tips for morgen og kveldsstell som vil gjøre både tenner og pust sunnere og friskere!

For å gjøre munnen skikkelig ren, pleier vi å si at det er seks flater man må huske på: Tannens fem sider og tungen.

De følgende fire stegende skal gjøres både morgen og kveld. Dette sikrer at hele munnen blir ren og at du får en god tannhygiene:

1. Puss tennene.

Både utside, innside og tyggeflaten skal pusses. Gjør det systematisk slik at ikke noen av tennene blir glemt. Huske å ikke pusse for hardt – da kan du skade tannkjøtt og tenner! Mange tror de pusser tennene i en evighet, selv om de ikke gjør det. Vi anbefaler å pusse i minst 2 minutt. Ta tiden neste gang og sjekk selv hvor lenge to minutter er! Helt til slutt: puss tenner etter frokost. Og spiser du ikke frokost? Puss tennene før du forlater huset likevel.

2. Bruk tanntråd mellom alle tennene.

Dette rengjør flatene som vender mot hverandre. Når man blir eldre får man ofte større mellomrom mellom tennene – da kan tannstikker eller mellomromsbørste være lurt! Mange tror tanntråd og tannstikkere kun trengs dersom man skal fjerne brødsmuler – en like viktig jobb gjør de med å fjerne bakterier! Så ikke hopp over tanntråd selv om du ikke har matrester mellom tennene!

3. Puss tungen rød!

Har du noen gang lagt merke til at tungen har et hvitt belegg? Dette er bakterier, som lett kan fjernes med tannbørste eller tungeskrape. En ren tunge er det sikreste middelet mot dårlig ånde.

4. Den store finalen er munnskyllevann.

Mer spesifikt anbefaler vi å bruke fluorskyll – altså de munnskyllevannene som har mellom 0.1 og 0.2% fluor.

 

Lykke til!!