Tannlege­bloggen

Munntørrhet

Munntørrhet

Tannlegesenteret Haugesund

Munntørrhet skyldes enten nedsatt spyttsekresjon fra spyttkjertlene som kalles hyposalivasjon eller at sammensetningen i spyttet er endret slik at man får en subjektiv følelse av munntørrhet og som kalles xerostomi. Hyposalivasjon er en objektiv målt reduksjon i spyttproduksjonen, mens xerosotmi er en subjektiv følelse av munntørrhet uten at spyttproduksjonen er blitt lavere. Munntørrhet kan blant annet komme av underliggende sykdommer, stress, munnpusting eller det kan være bivirkninger av medikamenter. Svært mange medikamenter gir munntørrhet som en bivirkning og jo flere medikamenter man går på, jo større er muligheten for at munntørrhet kan oppstå. Også alder spiller en vesentlig rolle ved munntørrhet, da spyttkjertlene kan krympe med økt alder, slik at det produseres mindre spytt. 

Spyttet vårt har mange viktige oppgaver, blant annet:

-Nøytralisere syrer og hindre erosjonsskader

-Motvirke bakterier og dermed hull i tennene

-Fukte og smøre slimhinner, som beskytter oss mot skader og sår

-Gjøre tygging, spising og svelging enklere.

Man ser av denne listen hvor viktig spyttet vårt er og hvilke ulemper som kan følge med dersom man har nedsatt spyttsekresjon. Dersom man plages av munntørrhet, enten det er en subjektiv følelse eller at det kommer av nedsatt spyttsekresjon har man ulike hjelpemidler man kan ta i bruk. For eksempel gel, spray, drops eller skyllemiddel, som man kan få tak i på apotek. Andre råd for munntørre pasienter er å ha ekstra god munnhygiene da forsvarsmekanismen i spyttet er redusert. Unngå søtsaker, søt og sur drikke drikke som kan forverre munntørrhet og drikk rikelig med vann gjennom dagen.

Har man mye hull i tennene og er samtidig munntørr, kan man få dekket deler av tannbehandlingen av HELFO. Dersom dette skal innfris er det ikke nok å være munntørr, men man må kunne vurdere at pasienten har økt antall hull i tennene som følge av munntørrhet og at munntørrhet har forekommet over lenger tid. Dette må kunne dokumenteres før behandlingen starter dersom man skal få dekning av HELFO.  Dokumentasjon av redusert spyttsekresjon baserer seg på en spyttprøve som pasienten utfører hos sin tannlege. Ved hjelp av verdier kan man da fastslå om pasienten har nedsatt spyttsekresjon.

Ta kontakt om du lurer på noe mer eller ønsker veiledning om god munn- og tannhygiene tilpasset deg!